Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

megosztás

FELSZÁMOLÁS ALATT

Olívafa januárban MagyarországonOlívafa januárban Magyarországon

A több mint 400 törzskönyvezett olívafa (Olea europaea) fajta közül Magyarországon mindössze három változat képes áttelelni!

Olajfa szakszerű ültetése

YouTube videó: https://www.youtube.com/watch?v=-XsyeKBiBAs

AJÁNLATKÉRÉS

Koros (60-180 éves), Magyarországon is téltűrő, valódi olajfákat telepítünk 

A Magyarországon áttelelő olajfára a helyes szó: téltűrő. Természetesen sok más szinonímája is forgalomban van. Ilyenek a "télálló", "fagytűrő", vagy a még ennél is durvább "fagyálló" olajfa kifejezések.

A valódi olajfa vagy olívafa (tudományos nevén Olea europaea) náhány fajtája hazánkban is vígan áttelel. Egészen pontosan mindössze három fajta telel át kiültetve hazánkban. Persze figyelembe kell venni Magyarországon és a Kárpát - medencén belűl fellelhető mesébeillően sokszínű és változatos mikroklímákat. Még Zircen, a Bakony szívében is bevállalható egy 80 éves - vagy annál idősebb olajfa garanciális* ültetése, természetesen csakis egy több oldalról szélvédett, déli fekvésű magánkertben.

Működik Kecskeméten, Baján, Debrecenben, Budapesten, Alsóörsön, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Érden, Diósdon, Kismaroson, Salgótarjánban, Balatonlellén, Balatonakarattyán, Kaposvárott, Siófokon, Vászolyban, ...

Az általunk ültetett fa téli védelmét is természetesen vállaljuk.  

Gondozása, talaj- és tápanyag igénye:

Az Olea europaea kifejezetten kedveli a meszes talajt. Jól érzi magát az agyagos-homokos földben is. Nem tűri a pangó vizet. Gondoskodjunk a jó vízelvezetésről! Ha kálciumban szegény talajba ültetjük, akkor évente egyszer pótolnunk kell mész tartalmű szerves vagy ásványi alapú trágyával, növénytáppal. Erre a célra kiválóan alkalmas az Italpollina márkájú szerves baromfitrágyát tartalmazó növénytáp-pellet hozzáadott kálciummal. Ültetéskor semmiképp se alkalmazzunk műtrágyát, csakis szerves anyag jöhet szóba. A frissen ültetett, átültetett idős, 80-120 éves olívafák esetében is gondoskodnunk kell az első két-három évben a megfelelő öntözésről, ugyanis a fának komoly győkereket kell nevelnie ahhoz, hogy szárazságtűrő legyen a későbbiekben.

 százötven éves olajfaszázötven éves olajfa

Végleges magasságát kb száz évesen éri el, viszont egész életében vastagodik, tagolódik a fa törzse és egyre nagyobb területet foglal egy-egy idős, többszáz éves fa. A Földön, Kréta szigetén található a legidősebb olajfa, mintegy ötezer éves. Vannak továbbá Jeruzsálemben ezer éves olívafák. Egyesek szerint ezek a fák kétezer évesek is megvannak és tanúi lehettek Jézus földi szolgálatának.

Az olajfa kérgének rusztikus, göcsörtös rajzolatai egyes fajtánál már 40 éves korban kezd kialakulni.

Az alábbi fotón szereplő növény kora körülbelül százhúsz esztendő, Olaszországból származik, és néhány éve lett beültetve Balatonfüreden, a Jókai utcában. 

 olajfa Balatonfüredolajfa Balatonfüred

 

 

http://olivafa.blogspot.hu/

http://kreativmetszes.blogspot.hu/